Kodin hälytysjärjestelmä

Suomelan palstoilla on puhuttu kodin turvallisuudesta ja erilaisista hälytysjärjestelmistä. Turvallisuushan on tunne kodin, ympäristön ja onnen säilymisestä. Vain pieni osa siitä on sellaista, mitä voidaan teknisillä laitteilla suojata.

 Suomessa tehdään koti- ja mökkimurtoja vuosittain vähän alle kymmenentuhatta.  Murron todennäköisyys meidän kotiin tai mökkiin on melko pieni, sillä koteja ja mökkejä on miljoonia.  Sitten kun pahanteko, rikos tai tunkeutuminen kodistuu omaan kotiin seuraukset ovat jopa ylitsepääsemättömiä. Monille se koti ei enää tunnu kodilta, sillä sieltä puuttuu nyt se turvallisuuden tunne. Tuntuu vähän ikään kuin samalta, kun oma partneri tulisi vieraista.

Mielestäni tärkein asia tunkeutujien estämiseksi tapahtuu aina ennakolta. Ei pidä herättää epärehellisten mielenkiintoa. Poissaollessa ei saa näkyä merkkejä, ettei kotona ole ketään. Postilaatikko ei saa pursuilla postia eikä nurmikko näyttää leikkaamattomalta tai polut puhdistamattomilta. Olisi hyvä jos joku ystävä tai naapuri kävisi paikalla joskus katsomassa. Hyvä pihavalaistus vaikka liikeilmaisimilla ohjattuna lisää oleellisesti murtokynnystä. Automatiikalla voisi möys ohjailla sisävalaistusta.

Meillä oli jo edellisessä kodissa  langaton hälytysjärjestemä, joka koostui sähköverkkoon ja puhelinverkkoon kytketystä keskulaitteesta, kolmesta liikekilmaisimesta ja yhdestä ovi-ilmaisimesta. Järjestelmää käytettiin  avaimenperä-tyyppisillä laitteilla langattomasti tai sisältä suoraan käyttölaitteesta.  Käyttölaitteesta käytettäessä ovessa oli lähtö- ja tuloviive muistaakseni 30 sekuntia. Monien vuosien kokemuksella laitteisto oli toimiva. Hälytykset tulivat ensin meidän kännyköihin ja ellemme me vastanneet sitten lastemme puhelimiin. Muutamia hälytyksiä kodistamme tuli, mutta ne kaikki olivat aiheellisia. Joko lapsemme tai huoltomies oli mennyt sisälle kytkemättä järjestelmää pois päältä. Tulijalle oli koittanut poislähtö silloin, kun sireeni alkoi ulvomaan. 

Nykyisessä kodissamme meillä on jo rakennusvaiheessa kaapeloimalla tehty hälytyslaitteisto. Jokaisessa huoneessa on  liikeilmaisin ja kaikki paloilmaisimet ja kylmälaiteet ovat myös liitettyinä järjestelmään. Liikeilmaisin tiedostaa lämpösäteilyn ja antaa hälytyksen. Ihmisen tai eläimen lämpötila poikkeaa ympäristöstä. Laitetta on säädettävissä siten, etteivät hiiret tai muut vastaavat aiheuta ongelmia. Asennuksessa pitää kuitenkin huomioida termostaattiohjatut lämmönlähteet, jopa kattoikkunoista tulevat auringonsäteet. Ongelmakohteisiin voidaan laittaa kaksoisilmaisimet, joissa voi olla kaksi erilaisella toiminnolla varustettua ilmaisinta. Hälytyksen havaitsemiseksi pitää molempien tiedostaa ongelma.

Passiivinen ir-ilmaisin

Kaapeloidussa laitteistossa vältytään paristojen vaihdoilta myös savu-, lämpö- ja häkäilmaisimissa. Meillä edellisessä langattomassa järjestelmässä käytettiin litiumparistoja ja ne kestivät kolme vuotta kerrallaan.  Langattomat ilmaisimet ovat jälkiasennuksena huomioonotettava vaihtoehto, ellei kaapelireittejä ole helppo rakentaa.                            

Kaksoisilmaisin

Tänä päivänä  erilaisia vaihtoehtoja on runsaasti myytävänä. Hinnatkin ovat suhteellisen halpoja ja hankinnan voi tehdä vaikka suoraan netistä. Kannattaa kuitenkin valita sellaisia vaihtoehtoja, joita on yleisesti käytössä ja myyjä on tunnetusti luotettava. Asennus onnistuu itseltä vain, jos halitsee kohtalaisesti hyvin tietotekniikoita. Omakotitalon hälytysjärjestemän langattomana ammattilainen asentaa muutamassa tunnissa, kun taas kaapeloitavaan vaihtoehtoon menee koko päivä.

Kaapeloitu lämpöilmaisin

Eräänä nykyaikaisena vaihtoehtona tarjotaan erilaisia verkossa toimivia kameroita. Kamerat voivat olla sisällä ja /tai ulkona. Kameroissa itsessään on liikeilmaisimet ja ne lähettävät  hälytyksen tapahtuessa kohteesta kuvan kännykkään. Kamerat voivat myös kuvata pimeässä. Netin avulla kameroita voidaan myös katsella ja esimerkiksi tarkistaa kotieläimien tai lapsien toimintaa. Mikäli järjestelmät ovat älykkäitä, niitä voidaan myös kauko-ohjata ts. säätää lämpötilaa, tarkistaa onko lunta pihalla, ohjata valoja jne.

Kaapeloitu savuilmaisin

Hälytysjärjestelmää hankittaessa tärkein asia on kuka tulee tosi tilanteessa paikalle. Poliisit eivät tee enää nykyisin tätä työtä, koska epävarmat ratkaisut aiheuttavat liikaa vikahälytyksiä. On myös hyvin tavallista, että käyttäjät itse eivät huomaa kytkeä laitteistoa pois päältä. Murtohälytykseen ei kannata mennä yöpaita päällä, mutta tekniset hälytykset kuten kylmälaite-, vesivuoto- tms hälytykset kyllä voi tarkistaa.

Kokonaisuutta hoitavat vartiointiliikkeet, joista voi kaikesta valvonnasta ja hälytyskäynneistä tehdä sopimuksen. Halvimmillaan kustannus kaikkine laitteineen on muutamia kymmeniä euroja. Tosin silloin kun se koti tai mökki on maaseudun rauhassa ei siellä yleensä ole ketään toimijoita lähimaillakaan. Ystäväverkot ovat näissäkin asioissa suureksi hyödyksi.

Liitteenä olevat kuvat otin täältä omista kotinurkistani. Laitteet ovat nyt jo kymmenen vuota vanhoja ja tänä päivänä on jo fiksumman näköisiä designlaitteita olemassa. Järjestelmän olemassaolo on ikään kuin parantanut turvallisuuden tuntua. Onhan tosiasia, että järkevät epärehelliset karttavat koteja, joissa on hälytysjärjestelmä, sillä suojaamattomia on vielä riittämiin.

Aurinkoista ja turvallista kevättä kaikille Suomelan lukijoille ja tekijöille!

Tietoja martti

Asun vaimoni kanssa pääkaupunkiseudulla paritalossa ja meillä on kaksi kesämökkiä, jotka olemme nyt eläkkeellä ollessamme kunnostaneet täysin. Aiheita ammennan mökkielämästä, asumisesta erilaisissa muodoissa ja paljon puhutusta ekologisuudesta ja hiilijalanjäljestä.
Kategoria(t): Pientaloasuminen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>